Marina van der Kooi
Marina van der Kooi, beeldhouwer

"Beelden moeten je uitnodigen, naar binnen trekken, zodat je zou willen samenvallen met de materie.
Ik speel met convex en concaaf, met binnen en buiten, met positief en negatief."


Eindexamen gym B in Haarlem waarna ik in Groningen Tekenen MO-A deed aan Academie Minerva. Lessen o.a. van Gerard Höweler. Afgesloten met reis naar Egypte waar ik kennis maakte met werk van Architekt Hassan Fathi. Ontmoeting met Charlotte van Pallandt hielp mij verder op weg, en ik werkte op atelier van de beeldhouwer Henk Dannenburg.

Vervolgens in Amsterdam naar de Beeldhouwafdeling van Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Les van o.a. Eric Claus. Afgestudeerd in 1980.

1981 Eerste opdracht: gedenksteen voor familie Hudig, Rotterdam.
1984 Eerste beeld in openbare ruimte: 'Gedenkteken voor de vrijheid' in brons, aangekocht en geplaatst Gemeente Elst(Gld).

Exposities sinds 1983

Penning-opdrachten sinds 1992. (Ik zie uit naar een opdracht waarin een vrouw wordt geëerd.)

Portretopdrachten en -studies leidden tot een ontwerp voor een grote monumentale kop in bamboe, dat met hulp van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten in 2000 werd gerealiseerd, 7,5 meter hoog, op een rotonde in Amsterdam.

In 2012 ontdekte ik de schoonheid van cement en beton. Sindsdien ontstond een serie monumentaal-abstracte beelden in dit materiaal. Ik werk met positief en negatief, convex en concaaf. In 2019 kwam de kleur erbij. Veel van de beelden zijn schaalmodellen en wachten op uitvoering in het groot.